Kış Aylarında Buzdolabı Ayarı Nasıl Yapılır?

Evin en önemli beyaz eşyalarından biri tabii ki buzdolabıdır. Yiyeceklerinizin taze kalmasını sağlayan buzdolapları için yılda iki defa mevsim ayarı yapmanız önemlidir. Besinlerinizin taze kalması ve doğru sıcaklıkta olması için buzdolabı ayarı nasıl yapılır yazımızın ayrıntılarına göz atabilirsiniz!

Buzdolaplarındaki sıcaklık ayarı markadan markaya değişiyor olsa da temel olarak dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Mesela buzdolabınızın ayarını yaparken mevsimi, dolabınızın doluluğunu, soğutma teknolojisini de göz önünde bulundurmalısınız. Besinlerinizi en doğru şekilde muhafaza etmek için siz de buzdolabınızın ayarını yazımızın ayrıntılarını okuduktan sonra yapabilirsiniz!

Dereceyi Ne Zaman Değiştirmelisiniz?

Buzdolabının derecesini yaz ve kış mevsimlerinde değiştirmelisiniz. Yani havalar ısınmaya başladığında ve havalar soğumaya başladığında. Buzdolaplarının ideal çalışma sıcaklıkları +4 ve -18 derece arası. Bu sıcaklık dolaptan dolaba değişse de ve kullanıma göre farklılıklar olsa da genel olarak +2 dereceye göre ayarlama yapabilirsiniz.

Sıcak yaz günlerinde +2 ve -20 aralığında bir ayarlama yapabilirsiniz. Buzdolabının içini ifade eden birim + iken buzluk kısmını ifade eden birim de -‘dir. Yaz aylarında buzluk kısmını -20’de olması kullanabilirsiniz. Ayrıca tabii ki evin sıcaklığını da göz önünde bulundurmanız önemli. Bir de tabii ki buzdolabının büyüklüğüne, markasına, mini olup olmamasına, kullanım sıklığına göre de sıcaklık ayarını farklı şekilde yapabilirsiniz.

Buzdolabı ayarı nasıl yapılır
Buzdolabı Soğutma Ayarını Nasıl Yapabilirsiniz?

Mevsimlere göre buzdolabınızın ayarını değiştirmeniz gerekiyor. Kış aylarında hava daha soğuk olduğu için ayarı düşürmeniz, sıcak yaz günlerinde ise soğutma kapasitesini arttırmanız önemli. Yaz aylarında +2 ile -20, kış aylarında ise +6 ile -18 derece arasını kullanabilirsiniz. Normal soğuklarda ise +4 ile -18 arasında kullanım yapabilirsiniz. Buzdolabı ayarı tam olarak kaç derece olmalı diyorsanız bu, değişmesi mümkün bir şey. Yukarıda verdiğimiz aralıkları kullanarak buzdolabının sıcaklığını ayarlayabilirsiniz.

Sıcak yaz günlerinde ideal olan +2 ve -20 derece aralığıdır. Yazdan sonbahara kadar bu aralığı kullanarak buzdolabınızdaki ürünleri muhafaza edebilirsiniz. Bu sayede yiyeceklerinizi daha taze ve soğuk tutabilirsiniz.

Soğuk kış günleri de buzdolabı ayarınızı mutlaka değiştirmeniz gereken zamanlardan. Havalar zaten yeterince soğuk olduğu için buzdolabınızda ekstra bir soğukluk beklentisine gerek yok. Buzdolabı ayarınızı süt ve süt ürünlerini muhafaza etmeye göre ayarlamanız, etlerinizin bozulmayacağı dereceye getirmeniz yeterli. Bunun için de buzdolabını kış ayarına getirip +5 ve +8 değerine sabitleyebilirsiniz. Eğer buzdolabınız yeni teknoloji ise daha farklı bir değer yapmanız gerekebilir. Mesela +4 ile -18 derece ayarını yaparak bahar sonuna kadar bu ayarı kullanabilirsiniz. Böylece kış mevsiminde de gıdalarınızı güvenli şekilde korumuş olursunuz.


Buzdolabı Ayarı Nasıl Yapılır?

Buzdolabı ayarı nasıl yapılır
Evin En Önemli Beyaz Eşyası için Soğutma Ayarı

Evdeki en önemli eşyalardan biri olan buzdolabını en doğru şekilde kullanmak için sıcaklık ayarını yapmalısınız. Buzdolabınızın ayarını, ürünün modeline göre farklı şekillerde yapmanız gerekiyor olsa da genelde benzer şekillerde işlem yapmanız söz konusu. Kimi buzdolaplarında soğukluk ayarını direkt olarak buzdolabı kapağındaki panelden yapabilirsiniz. Kimilerindeyse buzdolabının iç kısmında bir düğme vardır. Paneldeki ayarlardan ya da düğmeyi kullanarak buzdolabı sıcaklığını düzeltebilirsiniz. Yani öncelikle buzdolabının sıcaklık düzenleme tuşunun yerini bulmalısınız. Bunun için de kullanma kılavuzuna bakabilirsiniz. Buzdolabı sıcaklığını ayarlamak buzdolabı performansını etkilediği için önemlidir siz de;

  • Buzdolabı üzerinde yer alan panellerden ya da
  • Buzdolabı içindeki düğmeyi kullanarak ısıyı düşürebilirsiniz.

Düğmeli buzdolabı modellerinde sıcaklık dereceleri genellikler 1, 2, 3, 4, 5 şeklindedir. Bu şekilde ayarlı olan buzdolabı modellerinde 1 en sıcak, 5 ise en soğuktur. Buzdolabınızın ayarını yaparken bunu göz önünde bulundurabilirsiniz. Dijital panelli modellerde ise zaten dereceyi istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.